Nyt aloitan aivan uuden blogikirjoitusepistolan. Pidätäppä henkeäsi.
Urbaanit tyylit kirjoituksissa pohditaan hip hop- ja räppiskenen tyylivirtauksia sekä urbaanin rytmimusiikin asusteita, joita olemme saaneet fiilisteltäviksi ja ihmeteltäviksi vuosien saatossa.
VarsinkinYhdysvaltojen räppiskenestä käytetään yleensä nimitystä
the game. Nykyään kyseistä termiä käytetään paljolti koko maailman laajuisesta geimistä.
Tarkoituksena olis kirjoitella näistä aihesta siten, että aloitan amerikan skenestä
(tyylien alkuvaiheista) ja siirryn peilaaman näiden tyylivirtausten saapumista suomeen.
Haluan heti kättelyssä käsitellä asusteen, joka stereotyyppisesti liitetään olennaisena asusteena hip hop & rap skeneen, duragiin.
Mikä ihmeen durag? Durag on yksinkertaitetusti kangas, joka kääritään pään ympärille siten, että se peittää hiusten alueen. Alunperin duragien tarkoitus oli pitää afroamerikkalaisten miesten vahvat ja kiharat hiukset yön yli siistissä kunnossa. Nykyään Duragit tehdään polyesteristä, mutta ennen ne tehtiin kankaasta, bandanasta sekä jopa vanhoista sukkahousuista.
Slim Thug durag hepiänsä päällä.
Sittemmin durag muodostautui myös julkisesti käytettäväksi päähineeksi. Räpskenessä duragit saavuttivat suuren suosion, mutta miksi? Siinäpä vasta erittäin askarruttava kysymys.
Omasta näkövinkkelistäni katsastettuna, joudun päätymään siihen loppupäätökseen että duragit ovat rehellisesti sanottuna melko mauttomia. Ymmärrän kyllä duragin suojaavan hyvin kaljua päänahkaa polttavalta auringonpaisteelta - mutta miksi afroamerikkalaisilla (joilla, nyt taitaa olla hieman kaukasialaisia parempi luonnollinen UV suojakerros) miehillä on pelkät duragit liikenteessä.
Durag yllään Eminem.
Valkoiset jätkät duragit päässä… Joo tää on yksi niistä jutuista, jotka sanoo puolestaan : Yrität liikaa.
Ainakin ensimmäiset muistikuvat mulla durageista on ala-asteelta vuosilta 2001 ja 2002.
Muistan leikkineeni kavereitteni kanssa pihalla, kun siihen tuli pari jotain vanhempaa poikaa pullistelemaan ja vittuilemaan. Näillä nelosluokkalaisilla oli hyvin kliseinen 2000 luvun Karl Kani tyyli, johon kuului kanifarkkujen lisäksi valkoinen kanipaita. Koko koleuden viimeisteli valkoinen duragi.
Huhhuh, ne oli hurjia aikoja. Aikoja, jolloin oikeesti pelkäsit vielä isompia lapsia, jotka uhkailia kolme vuotta nuorempia räkänaamoja turpaanvedolla.
Suomalaiseen räppiskeneen duragit maastoutuivat juuri ysärin lopussa ja uuden vuosituhannen alkutiimoilla. Ne eivät saavuttaneet ihan samanalaista suosiota, kuin esimerkiksi lippalakit. Siltikin tässä pari löytämääni suomalaista esimerkillistä helmeä.
Brädi vuonna 2004.
Rudy Rääväsuu (AKA Asfalttisoturi) liihottavan duragin kera.
Mutta päästäkseni hiljalleen tämän kirjoituksen päätökseen, on pohdittava mistä durag ilmiö johtui.
Hip hop skeneen uskon sen päätyneeen juuri mauttomuutensa takia. Onhan katu-uskottavampaa peittää päänsä vain tyylitellysti taitetulla rätillä kuin vaikkapa lippiksellä tai pipolla.
Duragien suhteen olen silti edelleen samaa mieltä. Ne ovat naurettavan näköisiä vaikka miten koitan ymmärtää niiden katu-uskottavuuden. Silti voisin kuvitella itseni sortuvan askartelemaan kotitekoisen duragin sukkahousuista. TAI mikä olisi vielä koleempaa, olisi Aku Ankka tai Hessu Hopo tykeistä (ks. Pitkät kalsarit) askarteltu durag. Täytyypä ottaa tämä tarkempaan harkintaan.
Snoop Dogg ja oikeaoppinen duragin käyttö.
Uskon silti (huolimatta naurettavuudesta) että duragia voi rokata myös uskottavasti ja hyvännäköisesti. Sitä tosin en osaa sanoa, mitä tämä todella vaatisi. Nyt kuitenkin ysärin ollessa kovassa muodissa, saattaa olla että duragit voivat palata katukuvaan hetkenä minä kauheana hyvänsä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti